Deze website maakt gebruik van cookies om goed te functioneren.
Klik op oké om deze melding te verbergen:

Februari – Winters dakwerk

Doorwerken, as 't effe kan

Zo, de zon laat zich eindelijk zien. Veel regen en wind gehad in februari. Nou ja, wind... Zeg maar storm, zeker in 'het Haagje'. Blij dat we niet van het dak geblazen zijn. Als het echt hondenweer is, moeten we even op de rem, maar daarna doen we er vrolijk weer een tandje bij.


Voorspel voor dakwerk

Prachtig hoor, al die foto's van dakrenovaties als wij klaar zijn met de klus: mooie, nieuwe en vooral schóne daken. Maar zo begint het niet en daar gaan we het nu over hebben. Een plat dak treffen wij in deze tijd maar al te vaak aan met een laag modderig water erop. En dat moet eraf. Om maar niet te spreken van een laag grind die van de ene naar de andere kant verplaatst moet worden. Bezems, branders, batsen en kruiwagens komen eraan te pas vóór wij het platte dak kunnen afwerken met een frisse laag bitumen.


Onder de pannen

Een heel ander verhaal is het bij een pannendak. Onder de pannen is het droog, als het goed is. Maar als wij een pannendak moeten renoveren, is het wél oud. Je ziet het nooit en je wilt het eigenlijk ook niet weten, hoeveel vuil zich in de loop van de jaren onder de pannen verzamelt. Dat gore zwarte spul ligt dan op de panlatten en het dakbeschot. En ook dát moet eraf. Als wij het dakbeschot schoonborstelen, is het wel even stof happen. Des te beter als we weer aan de slag kunnen met schone folie, isolatie en dakpannen.


Tip

Zijn onze dakdekkers in hoog tempo je dak aan het kuisen? Niet met je neus erbovenop gaan staan, want voor je het weet heb je een klats modderwater of een wolk smerig stof te pakken.