Deze website maakt gebruik van cookies om goed te functioneren.
Klik op oké om deze melding te verbergen:

Augustus – Groot dak, groendak

♫ 't Is weer voorbij, die mooie zomer... 

Zo mooi was-ie nou ook weer niet, hier in Nederland. Wisselvallig weertje. De ene keer sta je in de brandende zon op het dak, de andere keer in de stromende regen. Maar ons krijgen ze niet klein, die grillige weergoden. Wij slaan ons door het dakwerk heen, weer of geen weer.


Van bitumen dak tot groendak

Bitumen daken, dat is ons specialisme, dus bitumen branden doen we heel veel. Pas nog een 2-laags dakbedekking aangebracht op een gigantisch plat dak. Tegenwoordig gaat dat vaak gepaard met het aanbrengen van dakisolatie. Logisch, want we willen besparen op energie. Het isoleren van een plat dak van buitenaf gebeurt meestal met PIR-isolatieplaten onder nieuw bitumen. Prima, maar het kan ook anders. Een natuurlijke manier van isoleren, die bijv. in het koude Scandinavië al veel langer wordt toegepast, zie je ook hier steeds vaker: het groendak.


Groendak onder de loep

Een groendak – de naam zegt het al – is bedekt met beplanting (bijv. sedum). Even een paar voordelen: hoge levensduur van het dak, goede warmte-isolatie en geluidsisolatie, beter rendement van zonnepanelen, goed voor milieu en gezondheid, en het ziet er ook nog mooi uit! Bijna elk plat dak of licht hellend dak (tot 25 graden) is geschikt voor beplanting met sedum. Wel even opletten: het dak moet het gewicht kunnen dragen en de dakbedekking moet een geschikte ondergrond vormen voor het groendak. Vraag de vakman om een dakinspectie!


Tip

Twijfel je of een groendak wel is wat je wilt? Begin klein, bijvoorbeeld met het dak van een schuurtje, tuinhuis, of overkapping. Bevalt het goed, dan kun je uitbreiden naar aanbouw, uitbouw, bungalow of bedrijfspand.