November – Bitumen onder de loep

Vakmannen op het dak

Zo, de winter is in aantocht, maar wij werken gewoon door, nog steeds met de focus op bitumen daken. Is je platte dak aan vernieuwing toe? Kies voor een specialist, dan weet je ook zeker dat zo'n dakdekker veel ervaring heeft en alles, maar dan ook álles over bitumen (leggen) weet.


Bitumen: een kijkje in de keuken

Allereerst het materiaal: bitumen dakbedekking (dakleer) is een mix van aardolie en glasvlies of polyester. Dat brengt ons meteen bij het enige nadeel van bitumen: het is brandbaar. Maar zeg nou zelf: hoe vaak komt je platte dak met open vuur in aanraking? Daar staan veel voordelen tegenover: bitumen heeft een hoge waterdichtheid, is UV-bestendig, duurzaam en makkelijk te verwerken. Last but not least: omdat het deels van gerecycled materiaal gemaakt wordt én snel verwerkbaar is, is het een goedkope oplossing voor platte of licht hellende daken. Kassa!


Eitje dan toch, bitumen branden?

Zou je denken ja, maar wij zien veel dakproblemen die te maken hebben met een slordige verwerking van het materiaal. Naden niet goed dichtgebrand, blazen onder het dakleer etc. en uiteindelijk lekkage. Een goed begin is bij ons het halve werk. De ondergrond moet goed zijn, of het oude bitumen nou blijft zitten (overlaagd wordt) of niet. Daar besteden wij dus aandacht aan. Het nieuwe dakleer moet goed hechten op die ondergrond. Zorgen we ook voor. En uiteraard de dakranden perfect afwerken, zodat ook daar geen lekkage kan ontstaan. Doen we! 


Tip

Pas op! Er is dakleer van zeer goede en van duidelijk minder goede kwaliteit. Kies altijd voor kwalitieit. Kost iets meer, maar als het bitumen goed wordt aangebracht (door ons natuurlijk) gaat het dak probleemloos veel langer mee.