Deze website maakt gebruik van cookies om goed te functioneren.
Klik op oké om deze melding te verbergen:

December – Professioneel zinkwerk

En toen was het winter

Al zou je dat niet zeggen, zo zacht als de dagen zijn. Zacht wel, maar nat. En soms waaien we zowat van het dak af. Net een tandje bijzetten om het dakwerk toch goed uit te voeren, want dat doen we, weer of geen weer. Laten we in deze blog eens focussen op iets leuks: zinkwerk!


Zink, het goud van de dakdekker

Ken je het nog, dat oude gezegde, dat iets als goud uit je vingers komt? Dat hebben wij nou met zink. Bij elke dakrenovatie krijgen we met zinkwerk te maken. Het kan een zinken deklijst zijn voor de randen van een plat dak, zinken bekleding voor een dakkapel, zinken windveren voor een pannendak, zinken dakgoten en regenpijpen, een vloertje van zink op een balkonnetje en ga zo maar door. Nou is zink van zichzelf al mooi materiaal, dus is het een uitdaging om dat materiaal ook zo mooi mogelijk te verwerken. En daarvoor moet je bij de dakman-vakman zijn.


Zinkwerk, de kneepjes van het vak

Al het zinkwerk moet op maat gemaakt worden, want elk dak is anders. De onderdelen van bijvoorbeeld een zinken dakgoot worden zorgvuldig ingemeten en op maat geknipt of gezaagd en gebogen. De onderdelen moeten immers naadloos aan elkaar passen. Nou ja, niet helemaal naadloos, want de zinken delen worden aan elkaar gesoldeerd. Nu zijn wij meesters in mooie soldeernaden, dus dan ziet het zinkwerk er alsnog perfect uit. Nog leuker is het als klanten iets bijzonders willen, zoals een zinken piron of een zinken gootwaterspuwer. Monteren we ook!


Tip

Zinkwerk zelf doen? Wij raden het af. Er zijn diverse kwaliteiten en diktes in zink, er zijn diverse technieken om zink te verwerken en het gereedschap moet goed zijn. En dan moet je je ook nog staande houden op het dak. Niet dus? Bel Van Elk!