Deze website maakt gebruik van cookies om goed te functioneren.
Klik op oké om deze melding te verbergen:

Juni – Een leien dak?

Niks nieuws onder de zon?

Wij zitten het hele jaar op het dak. Nou ja, zitten... Zeg maar liever staan, klauteren, balanceren, kruipen etc. Hoe dan ook, nu is het zomer en veel klanten denken dat dit de beste tijd is voor een dakrenovatie. En dan wordt het interessant, want er is meer onder de zon dan bitumen en dakpannen.


Bijvoorbeeld leisteen, dat heeft zo zijn voordelen

Waarom zou je kiezen voor een leien dak? Laten we dat eens van alle kanten bekijken. Veel monumentale panden hebben al eeuwen een leien dak en dat is niet voor niets. Natuurlei heeft een authentieke uitstraling, is ongevoelig voor mosvorming (dus makkelijk in onderhoud) en – nu een modern argument – het is bijzonder geschikt om zonnepanelen op te monteren. Verder is natuurlei energiezuinig, milieuvriendelijk, vuurbestendig en kampioen in duurzaamheid. Een dak van natuurlei kan wel 75 tot 100 jaar meegaan. Valt wel wat voor te zeggen, toch?


En de nadelen dan?

Ja, die zijn er ook, als je een natuurleien dak vergelijkt met een pannendak. Natuurlei is duurder en de compacte leistenen zijn zwaarder dan dakpannen. Had je eerder een pannendak, dan moet de dakconstructie het leien dak wel kunnen dragen óf aangepast worden. Kassa! Gaat dit boven je budget en heb je toch je zinnen gezet op een leien dak? Gelukkig zijn er tegenwoordig ook kunstleien. Deze geven een wat strakkere uitstraling aan je dak, zijn lichter in gewicht en veel goedkoper. Wel een stuk minder duurzaam: zo'n dak gaat 30 tot 50 jaar mee.


Tip

Zoals je ziet, zitten er nogal wat haken en ogen aan de keuze voor leien of dakpannen. Ga niet over één nacht ijs (o sorry, het is zomer) en laat ons even meedenken over de beste keuze.