Deze website maakt gebruik van cookies om goed te functioneren.
Klik op oké om deze melding te verbergen:

Januari – Witte daken

Dakwerk in wintersfeer

Het was januari, het sneeuwde en Nederland kleurde wit. Daar kunnen wij als dakdekkers van meepraten, want wij blijven niet binnen bij de kachel zitten. Nou is sneeuw niet het enige dat wit is in dakdekkersland. Steeds meer klanten kiezen voor een wit dak, en dat in alle seizoenen.


Een wit dak? Da's even wennen

Toch is de groeiende vraag naar witte platte daken niet zonder reden. We zetten de voordelen op een rij. Een wit dak weerkaatst zonnewarmte, in tegenstelling tot een donker dak, dat warmte absorbeert. Witte daken en dus de ruimtes eronder blijven koeler. Om dezelfde reden geven zonnepanelen op een wit dak meer rendement. Bovendien zijn witte daken beter voor het milieu. Technisch verhaal, maar in 't kort: de coatinglaag zuivert ongezond fijnstof in regenwater, zodat schoon water overblijft voor het grijswatercircuit (toilet, wasmachine). Duurzaamheid troef!


Keuze in materialen voor witte daken

Nou renoveren wij veel platte daken, maar het ene witte dak (of 'cool roof') is het andere niet. Veel klanten kiezen als dakbedekking voor bitumen, het oude vertrouwde dakleer, maar dan wit. Of als de dakconstructie om een toplaag van grind vraagt, kun je kiezen voor wit grind. Easy does it! Voor de dakdekker maakt het niets uit. Bitumen branden en grind scheppen is ons dagelijkse werk. En de nadelen dan? Oké, wit bitumen kost meer, maar dat verdien je met ± 30 jaar levensduur van het bitumen gemakkelijk terug met energiebesparing. Wij gaan ervoor!


Tip

Nou zijn er nog diverse andere materialen voor witte daken, die allemaal in de gegeven omstandigheden hun voor- en nadelen hebben. Lang verhaal! Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vraag ons gewoon om advies.